Dit voorjaar barst de zwerfvuilstrijd opnieuw los op de Kempense, secundaire scholen. Na de vele opruimacties met leerlingen is het opnieuw tijd voor een positieve benadering van het zwerfvuilprobleem.

De actie van IOK Afvalbeheer en de Mooimakers wil vooral sensibiliseren rond zwerfvuil.

'Om jongeren bewust te maken van het zwerfvuilprobleem kiezen we bewust voor een campagne die aansluit bij hun interesses: een spel en sociale media', zegt  Katleen Mertens, communicatieverantwoordelijke IOK en IOK Afvalbeheer.

'Na een eerste, succesvolle editie in 2018 , wordt dit voorjaar voor de 2de keer de zwerfvuilstrijd georganiseerd.

Hoe lang zwerft zwerfvuil?

Tijdens de middagpauze op de secundaire scholen duikt er pop-up zwerfvuilstand op de speelplaats op. 2 zwerfvuilmascottes - een reuzengroot blikje en een bananenschil - trekken de aandacht en lokken leerlingen naar een 'zwerfvuilkanon'.

Deelnemers richten een 'zwerfvuil-projectiel' op een schietschijf en maken de inschatting hoe lang 'zwerfval' achterblijft in de natuur.

Leerlingen poseren met een 'persoonlijke' zwerfvuilboodschap voor een foto die wordt gepost op de facebookpagina van IOK Afvalbeheer.

https://www.facebook.com/IOKAfvalbeheer/ Voor de foto's met de meeste likes zijn er mooie prijzen, zoals herbruikbare notitieboekjes en powerbanks. De hoofdprijs is een frituur op de speelplaats.

De eerste acties in Geel en Kasterlee werden alvast positief onthaald.

Kempense aanpak tegen zwerfvuil

Deze zwerfvuilcampagne is een onderdeel van de globale ondersteuning van de Kempense gemeenten bij hun aanpak van het zwerfvuilprobleem. Naast opruimacties, en acties zoals de handhavingsweek is sensibilisering heel belangrijk.

Ook leerlingen vormen een belangrijke doelgroep. Scholen die actief iets willen doen tegen zwerfvuil, nemen deel aan Operatie Proper https://mooimakers.be/operatie-proper.

Dit schooljaar nemen er alvast een recordaantal Kempense scholen (lager en middelbaar) deel aan Operatie Proper.

Het doel van Operatie Proper is om geëngageerde scholen, groepen en vrijwilligers een duwtje in de rug te geven om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Scholen stellen een jaaractieplan op en krijgen ondersteuning in de vorm van opruimmateriaal en educatieve pakketten.

Als bedanking voor de volgehouden inspanningen ontvangen ze ook een financiële bijdrage', besluit Katleen Mertens, IOK.  Foto : leerlingen van Sint Maria Geel/ Nnieuws.